TEGELTIJA NE KRIJE RAZOČARENJE NAKON DEBAKLA U NEW YORKU: “Nisam imao ništa protiv da se i Džaferović obrati, ali žao mi je što je misija…”

0

Tegeltija je kazao da je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, došao u New York samo da bi spriječio njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a.

“Јasno je da je sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH protekla u okvirima samo jedne strane istine, a ta istina ne oslikava stvarno stanje u BiH”, kazao je za RTRS Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Pokazalo se da visoki predstavnici već dugi niz godina podnose izvještaje koje ne odgovaraju stvarnom stanju u BiH, a u to se uklapaju i ambasadori BiH u UN-u. Veliki broj članica SB nije upoznat sa pravim stanjem u BiH, dok su neke zemlje koje imaju svoje ambasade u BiH, pod direktnim su uticajem tih ambasada”, kazao je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, došao u New York samo da bi spriječio njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a.

“Nisam imao ništa protiv da se i on obrati, ali žao mi je što je misija BiH pri UN-u uradila sve kako se ja ne bi obratio SB i iznio istinu o tome kakvo je pravo stanje. Naravno, mi smo našli drugi način, kako bismo to predstavili”, dodao je Tegeltija.

“Kada ste došli da govorite istinu, niko vas ne može spriječiti u tome. Iskoristio sam naše prijateljske odnose sa pojedinim ambasadama kako bi ih upoznao i o stavovima druge strane. Imao sam razgovore sa ambasadorima Kine i Rusije u UN-u. Ohrabrujuće je da oni jako dobro znaju stvarno stanje u BiH, i sa tim će upoznati i Savjet bezbjednosti i UN”, poručio je Tegeltija.

SB

PODIJELI.

Leave A Reply