RUSKI “SPUTNJIK” STRAŠI SRBE: “Amerika lomi Srbiju na priznanju Kosova i rušenju Republike Srpske”!

0

Balkan, a prije svega Kosovo i BiH, za Ameriku su nezavršen posao, a Evropska unija mora slijepo da slijedi američku politiku po tom i svakom drugom pitanju. Jer, njena bezbjednost zavisna je od NATO koji kontroliše Amerika, piše beogradska redakcija ruske novinske agencije Sputnjik.

Milisav Paić, predsjednik Spoljnopolitičkog kluba i bivši diplomatam kaže za Sputnjik da najavljenu tješnju saradnju EU i SAD u nalaženju rješenja za Beograd i Prištinu vidi kao američki stav da se ne odriče započetog posla, a u tu svrhu koristi i svoje satelite u okviru EU.

EU je u kandžama Amerike

– Njihova očekivanja su da bi zapad kroz EU trebalo da bude neka vrsta šargarepe za zemlje zapadnog Balkana kako bi ih usisala u evroatlantske bezbjednosne strukture, jer zemlje zapadnog Balkana predstavljaju područje sa važnim geostrateškim položajem kao najbliža ruta ka Bliskom istoku, Južnom Sredozemlju – objašnjava Paić.

Kontrolom ove teritorije bi se zavezale ruke drugim silama koje imaju interese za ovaj region.

– Evropska unija, međutim, zbog nedostatka unutrašnje kohezije nije u stanju da odigra ulogu koja joj je namijenjena, i zato Amerika koristi priliku smatrajući da ima moć da promijeni poziciju zemalja koje se odupiru slijepom ulasku u evroatlantske integracije – navodi on.

Pokušaj lomljenja Srbije preko Kosova

Paić kaže da je politika koordinacije EU i Amerike došla u fazu kada shvataju da se zbog izmijenjene geopolitičke slike, ometa njihov sopstvene interes u ovom regionu, prije svega od Rusije i Kine.

– Mislim da cijela ta njihova koordinacija i pojačani interes imaju za cilj da slome Srbiju i učine je malom i da joj ospore pravo na njen nezavisan razvoj i ekonomsko jačanje i ulogu koju ima u regionu. Njihovim ciljevima to smeta jer se na slučaju Srbije pokazalo da se zemlja koja je satanizovana i koja je preživela najgore sankcije UN od osnivanja, relativno brzo oporavi uz pomoć prijateljskih zemalja i naše otvorenosti prema svijetu. Lomljenje Srbije na priznanju Kosova i unitarizaciji BiH odnosno, rušenju Republike Srpske, za njih bi bio dokaz njihove nadmoći u regionu u nad ostalim svjetskim silama – navodi Paić.

NATO vezao ruke Evropi

Nova američka administracija na zapadani Balkana gleda kao na važan dio u njihovoj slagalici, a zaposjedanje ove regije je posebno važno Americi koja smišlja nove konfrontacije ne samo sa Rusijom i Kinom već i drugim državama. NATO u toj slagalici igra glavnu ulogu.

– Amerika je tu neka vrsta zaštitnika Evrope pod znacima navoda, a evropske države izdvajaju mnogo manje para za NATO od Amerike koja je i glavni finansijer te vojne alijanse. To je državama EU omogućilo lagodan način da svoj novac usmeravaju na ekonomski razvoj, a sada im Amerika to naplaćuje tako što mora da je slepo prate u svemu a pre svega u politici. NATO nema odbrambenu ulogu već je postala instrument za uticaj – mišljenja je Paić.

S druge strane, kako kaže, stalnim gardom prema Rusiji, a sada i Kini, SAD smatraju da će saveznike natjerati da novac usmjere ka naoružavanju i podizanju borbene gotovosti.

Američko održavanje tenzija

– Na taj način pokušavaju da sputaju ekonomski razvoj i širenje tih država u ekonomskom smislu na ovaj region i svuda gdje Amerika ima interesnu sferu – navodi sagovornik Sputnjika.

Veliki dio vrijednosti za koje se Amerika zalaže, ta zemlja ne primenjuje u svojoj državi a traže od drugih da te principe poštuju.

Ta odlika stvaranja lažnih globalnih problema je krvotok kojim Amerika za sebe vezuje države u svetu, pa i samu EU koristeći je za nametanje svoje politike, koja mnogo puta škodi i samoj EU.

Podsjećanja radi, francuski predsjednik Emmanuel Macron je nedavno za EU rekao da je postala „samo strateška autonomija za Ameriku.”

PODIJELI.

Comments are closed.