REAKCIJA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “Iz dopisa Čovića i Radmanovića nagovještava se nastavak blokada i ucjena”

0

…koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava.”

Dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanovića koji je upućen institucijama Evropske Unije i u kojem se u jeku pozitivne podrške sticanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji imputira “nužnost žurne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim izborima“, nije stav Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – poručio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako navodi, to ne samo da nije usaglašeni stav niti jednog od dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već je u direktnoj suprotnosti sa Političkim sporazumom kojeg su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici većine parlamentarnih stranaka prihvatili 12. juna u Briselu.

U sporazumu iz Brisela je, ističe Izetbegović, jasno navedeno da se reforme Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebaju provesti najkasnije u roku od šest mjeseci nakon formiranja svih organa vlasti, odnosno od potpune implementacije rezultata Općih izbora.

“Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od strane potpisnika ovog dopisa nagovještava nastavak blokada i ucjena koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava”, stav je Izetbegovića.

Naglašava da je nametanje ličnih ili stranačkih ciljeva koji su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, usaglašenim sporazumima, zahtjevima Evropske Unije i demokratskim principima, zloupotreba tih aspiracija koja ne može donijeti ništa dobro.

(Sl.B.)

PODIJELI.

Comments are closed.