Podžić odgovorio Dodiku: Ne čudi me da često mora sam sebe demantovati

0

Ministar odbrane Sifet Podžić (DF) je reagovao nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) izjavio da je Podžić neovlašteno prisustvovao konferenciji o odbrani Ukrajine.

Izjavio je da je njegovo učešće, kao i učešće pripadnika Oružanih snaga (OS) na virtuelnoj konferenciji Kontakt grupe za odbranu Ukrajine bilo utemeljeno na Zakonu o odbrani.

“Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika Bosne i Hercegovine za pitanja odbrane na ministarskom nivou. Poziv za učešće na konferenciju Kontakt grupe za odbranu Ukrajine uputilo je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, posredstvom vojnog atašea Bosne i Hercegovine u Washingtonu, brigadira Mirka Bošnjaka, o čemu je sačinjena odluka, pripremljena od pomoćnika za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića”, obrazložio je Podžić.

Osvrnuo se i na djelovanje zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića (SNSD) poručivši mu da ne poznaje zakon.

“Na osnovu navedenog, iznenađuje i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, ne poznaje odredbe Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine te činjenicu da u planiranju i organizovanju ne samo ove, nego i svih drugih aktivnosti u Ministarstvu odbrane, učestvuju stručni nosioci funkcija, bez etničkih konotacija, kako to često inputira moj zamjenik”, naglasio je Podžić.

Prema njegovim riječima, zato ga i ne čudi da Dodik, osim ovakvih saradnika, mora i sam sebe često demantovati.

“Podsjećam, na nedavni Dodikov istup o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz reda srpskog naroda za pristupanje OS, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda”, ukazao je ministar Podžić.

Podsjećamo, Dodik je jučer, 24. maja, komentarišući Podžićevo prisustvo spomenutoj konferenciji, koju je vodio američki ministar odbrane Austin Lloyd, izjavio da je Podžić “dio udruženog poduhvata za rušenje Bosne i Hercegovine od strane muslimana”. Smatra da on nije mogao prisustvovati konferenciji.

PRESS

PODIJELI.

Comments are closed.