NEMA VIŠE ČEKANJA: Otkriveno kada njemački vojnici stižu u Bosnu i Hercegovinu, zadatak im je…

0

Kao jedan od razloga za ovu odluku naveden je potencijal za destabilizaciju BiH, kao i moguće otcjepljenje RS-a.

Njemački Bundesver počeće s angažovanjem svojih vojnika u BiH od sredine augusta, saopšteno je iz EUFOR-a, u čijim redovima će vojnici biti dio vojne misije EU u BiH Althea.

Kako je saopćeno, dolazak vojnika odvijaće se u fazama, a ponovnim vraćanjem Njemačke broj zemalja koje participiraju u evropskoj vojnoj misiji u BiH se popeo na 20.

“Biće angažovano maksimalno 50 pripadnika. Ovo novo osoblje EUFOR-a će obezbijediti dodatni kapacitet u Glavnom štabu EUFOR-a i za EUFOR-ove timove u kućama za vezu i osmatranje, koje su na nepristrasnoj osnovi angažovane širom BiH. LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima”, saopćeno je.

Kako su naglasili, osoblje u LOT-ovima će živjeti s lokalnim zajednicama u kojima služi i omogućiće da EUFOR ima pozitivne i važne veze s lokalnim i regionalnim vlastima.

“LOT kuće će takođe omogućiti priliku za bh. građane da imaju kontakt s EUFOR-om i time dobiti priliku za direktan dijalog.

Ovo angažovanje je dalja demonstracija posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti za sve građane u BiH”, saopćeno je.

Kako je objavljeno u usvojenom dokumentu na stranici Bundestaga, cilj operacije njemačkih pripadnika u EUFOR-u podrazumijeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje BiH ka EU i NATO-u. Vojnici koji budu angažovani će, kako je naglašeno, dobiti i upute o upotrebi vatrene sile.

“Primjena vojne moći od strane njemačkih oružanih snaga oslanja se na međunarodno pravo i biće dodatno precizirana kroz posebna pravila.

Ona uključuju angažovanje vojne moći u cilju vlastite zaštite i zaštite drugih pripadnika misije EUFOR Althea, kao i u slučaju pružanja prve pomoći. Pravo na samoodbranu se podrazumijeva”, dodaju u dokumentu.

Kao jedan od razloga za ovu odluku naveden je potencijal za destabilizaciju BiH, kao i moguće otcjepljenje RS-a.

(Sl.B.)

PODIJELI.

Comments are closed.