MUK I BIJES U REPUBLICI SRPSKOJ NAKON HAPŠENJA OPTUŽENIKA ZA RATNE ZLOČINE: “Nastavlja hajka na Srbe koji su bez ikakvog povoda i dokaza optuženi za…”

0

“Ovo je nastavak sprovođenja selektivne pravde, po kojoj su za zločine odgovorni samo Srbi”, rekli su u Boračke organizacije Novi Grad.

Pripadnici SIPA-e priveli su na području Novog Grada, Prijedora i Kostajnice devet lica zbog sumnje da su tokom 1992. godine počinili ratni zločin na području Novog Grada. Nakon kriminalističke obrade biće predati Tužilaštvu BiH.

Ova hapšenja zbog ratnih zločina osuđuju u boračkim organizacijama u manjem bh. entitetu.

– Svjedoci smo da Agencija za istrage i zaštitu radi direktno na hapšenju i protjerivanju Srba i želi da odgovaraju za nedjela za koja nema dokaza. U Federaciji BiH generali, pod čijim vođstvom su bile zloglasne vojne formacije kao odred El mudžahid, budu oslobođeni za nedjela koja su, uz mnogobrojne svjedoke, dokazana – rekao je Nemanja Starčević, predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Novi Grad.

Iz Tužilaštva saopštavaju da je devetoro uhapšenih osumnjičeno da su 1992. godine u Novom Gradu počinili zločin protiv čovječnosti. Ne saopštavaju imena uhapšenih.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičeni su da su kao pripadnici Vojne policije Vojske Republike Srpske, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Novog Grada 1992. godine, a koji se odnosi na ubistva više osoba, te nezakonito zatočenje i zločine nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

“Ovo je nastavak sprovođenja selektivne pravde, po kojoj su za zločine odgovorni samo Srbi”, rekli su u Boračke organizacije Novi Grad.

Hapšenja je komentarisao i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić, blizak režimu Milorada Dodika.

“Јasno je da se nastavlja hajka na Srbe, koji su bez ikakvog povoda i dokaza optuženi za zločine u svakom mjestu i opštini”, rekao je Kojić.

“Ovdje je jasna projekcija. Vidimo i posljednju odluku Suda BiH u predmetu Mahmuljin, gdje oni jednostavno traže način da amnestiraju i sam vrh SDA i vojno i političko rukovodstvo od odgovornosti za zločine počinjene nad srpskim narodom. To je zaista nedopustivo i neprimjereno”, rekao je Kojić koji je odigrao veliku ulogu u bijegu Milomira Savčića, optuženog za genocid.

SB

PODIJELI.

Leave A Reply