IZ STATE DEPARTMENTA OBJASNILI VUČIĆU: “Kosovo i Srbija su suverene zemlje, moratorij je bio osmišljen da bi se…”

0

(…) proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije.

Nakon što je Kosovo podnijelo zahtjev da se pridruži Vijeću Evrope predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je burno reagovao rekavši da su time prekršili odredbe Washingtonskog sporazuma.

Povodom toga obratili su se iz State Departmenta koji su naveli da su i Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede svoje vanjskopolitičke prioritete.

Sporazumom koji je potpisan u septembru 2020. godine, Srbija i Kosovo su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD-om.

Dio sporazuma je bio i moratorijum od godinu dana da se Kosovo uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija od diplomatske kampanje za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Moratorij je istekao 4. septembra 2021. godine.

“Moratorij je bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji vjerujemo da je u strateškom interesu obje zemlje. I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obe zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, naveli su iz State Departmenta, prenosi VOA.

SB

PODIJELI.

Leave A Reply