Hitan zahtjev Ustavnom sudu BiH! – Staviti van snage zakon RS kojim se negira “Inzkov zakon”

0

Po hitnom postupku van snage staviti zakon RS kojim se poništavaju izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

edam delegata iz Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska podnijelo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže preispitivanje Zakona o neprovođenju odluke visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Mihnet Okić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović, Faruk Đozić, Muris Čirkić, Samir Baćevac i Ahmet Čirkić u svojoj su apelaciji zatražili da, kako prenosi politicki.ba, Ustavni sud BiH po hitnom postupku razmotri njihov podnesak.

Smatraju da je ovaj zakon potrebno staviti van snage jer se njime krše mnogobrojne zloupotrebe Ustava BiH.

– Smatramo da se ovim zakonom krše mnogobrojne zloupotrebe Ustava Bosne i Hercegovine, te da ga je zbog toga potrebno staviti van snage. Najljubaznije Vas molimo da u skladu sa članom 25. stav (2) i (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavnog Zakona veoma štetne po državu Bosnu i Hercegovinu – napisali su apelanti.

OSLOBODJENJE

PODIJELI.

Leave A Reply