Elektroprivreda BiH najavljuje redukcije struje zbog štrajka rudara

0

Zbog trenutnih dešavanja u vezi s rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika Kreka upitna je daljnja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani Tuzla, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca, kaže se u saopćenju iz Elektroprivrede.

“Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem osiguravanja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana Tuzla je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 s jednim kotlom”, saopćili su.

Kažu da je iduće sedmice prognoziramo te da će Blok 3 biti u pogonu s oba kotla.

“Potreban ugalj za rad Bloka s oba kotla u količini 2.500 tona dnevno je moguće osigurati iz rudnika Banovići i Stanari. U navedenom periodu proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6, čiji rad je otežan. Zalihe uglja za ovaj Blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces”, kazali su.

Zbog svega navedenog izvjesno je reduciranje u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom te tehnološkom parom, najavljuju oni.

“Zbog otežanog rada u Termoelektrani Tuzla, sva tri bloka Termoelektrane Kakanj su u pogonu. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u narednih 15 dana”, zaključuju iz Elektroprivrede.

RAPORT.BA

PODIJELI.

Leave A Reply