Dok neodlučna EU čeka Dodik napada i poručuje: RS uskoro van snage stavlja zakon o zabrani raspolaganja imovinom

0

Član Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je da BiH nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao imovine Republike Srpske.

Dok neodlučna Evropska unija čeka da se Dodik vrati u institucije i prekine sa antiustavnim djelovanjem, on dalje nastavlja sa destrukcijom i ponižavanjem čak i međunarodne zajednice.

“Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

“Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, dodao je Dodik.

On tvrdi da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

Ukazao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije u BiH.

“Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu”, rekao je Dodik, te ponovio i da OHR i visoki predstavnik ne postoje nastavljajući svoju staru priču.

klix.ba

PODIJELI.

Leave A Reply