BiH je danas dobila Memorandum o NATO akreditaciji. Jedna smo od rijetkih zemalja koja to ima, evo zašto je to važno

0

U Kampu Butmir u Sarajevu danas je počela ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) koji dodjeljuje NATO Saveznička komanda za transformaciju PSOTC-a.

Ceremoniju su realizovali Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u saradnji s NATO Štabom u Sarajevu.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da se na ovaj način PSOTC institucionalno reakreditira od strane NATO-a te će i ubuduće realizirati obuke za potrebe operacija podrške miru, u skladu sa NATO standardima.

Elvedin Omić, komandant PSOTC-a, rekao je tokom ceremonije da je njihova želja da nastave biti nezamjenjiv partner NATO-u u domenu individualne obuke za mirovne operacije.

“Naša strategija je veoma jednostavna, pružati kvalitetnu obuku i edukaciju, zadovoljiti očekivanja naših klijenata širom svijeta, nastaviti saradnju sa stranim partnerima, jačati doprinos NATO-u, konsekventno jačati kapacitete centra ali i reputaciju Oružnih snaga na taj način doprinoseći sveukupnim nastojanjima BiH u oblasti međunarodne sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta”, istakao je Omić.

Prema njegovim riječima sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške internacionalnih prijatelja i partnera koji su podržavali rad PSOTC-a na mnogo načina.

Omić je naglasio da akreditacija, koja traje šest godina, predstavlja motivaciju da rade više i da se trude više kao i da se nada da će i postići više.

Kako je naveo, samo četiri zemlje koje nisu članice NATO imaju ovaj certifikat.

“Sama ova činjenica govori o tome koliko je ovaj NATO certifikat značajan za cijelu BiH, Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane”, rekao je Omić.

Akreditacija inače traje šest godina, svake šeste godine dolaze stručnjaci koji rade evaluaciju i donose odluku da li taj centar ispunjava NATO standardne i dalje.

“Dobili smo najviše ocjene, a sve standardne i podstandarde smo ispunili”, istakao je Omić.

Ministar Podžić ističe kako je ova akreditacija NATO-a veoma bitan korak na putu BiH prema članstvu u Alijansu.

RAPORT.BA

PODIJELI.

Comments are closed.