Izetbegović: Prijedlog o kažnjavanju za korištenje termina “genocidan” jeste jedan izlaz iz ove situacije, HDZ će morati da pristane na neke stvari

0

Dodik traži način da se vrati u Parlament BiH, Vijeće ministara.. I to je dobro, mi to podržavamo, kaže Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), dao je izjavu novinarima ispred zgrade Delegacije EU u Sarajevu, nakon završenog sastanka sa međunarodnim zvaničnicima.

Izetbegović se večeras sastao sa Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, a glavna tema njihovog razgovora bile su izmjene Izbornog zakona BiH

Lider SDA je izrazio svoju nadu u sljedeće sastanke, koji će se u narednim danima održati u Neumu. Ističe kako tu očekuje pomak, uz dozu odgovornosti.

Rješenje je, kako kaže, u spremnosti HDZ-a i HNS-a.

– Gdje je izlaz? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH, rekao je Izetbegović.

Poručuje kako se rješenje može pronaći i za sve ostalo, ali da HDZ i HNS moraju zaista štiti definisaniji vitalni interes hrvatskog naroda, a ne blokirati volju parlamentarne većine.

– Prijedlozi HDZ-a sada su tri koraka unatrag. Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine, kazao je on.

Govoreći o novim prijedlozima stranaca, Izetbegović kaže kako oni na stol nisu stavili nikakav papir sa prijedlozima, osim onog već od ranije poznatog stava Venecijanske komisije koji se tiče brisanja etničkih prefiksa.

– HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti, smatra Izetbegović.

Komentarišući novi uslov lidera SNSD-a Milorada Dodika, a koji se tiče povratka u bh. institucije, Izetbegović kaže da “mi nismo nikada Republiku Srpsku zvali genocidnom”.

– Dodik traži način da se vrati u Parlament BiH, Vijeće ministara.. I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr. sprski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Dejtonu 1995, godine, ali znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involivrana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz. Oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore ne zaslužuju sankcije, ističe on.

OSLOBODJENJE

PODIJELI.

Leave A Reply