POČELO JE: Komitet za vanjske poslove usvojio zakon, SAD spremaju još oštrije sankcije protivnicima BiH

0

“Sjedinjenim Državama očajnički treba snažan, upotrebljiv ekonomski štap da bi se snašli u izuzetno nestabilnoj situaciji u narednih nekoliko mjeseci. Sada je vrijeme za djelovanje”

Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država usvojio je zakon kojim se sankcioniraju antidejtonska i djelovanja protiv Bosne i Hercegovine stranih, ali i domaćih aktera, javlja portal “Politički.ba”.

Zakon su predložile republikanska kongresmenka Ann Wagner i njena demokratska koleginica Susan Wild.

Obje su iz Missouri, savezne američke države sa najbrojnijom bosanskohercegovačkom dijasporom.

“Predstavljam najveću bh. zajednicu izvan Bosne i Hercegovine, a moji birači su duboko zabrinuti zbog krize kod kuće. Cinični etnonacionalistički političari nastoje iskoristiti predstojeće opće izbore za produbljivanje podjela, dok Dodik eskalira svoju nepromišljenu i protivzakonitu secesionističku agendu uz podršku Putinovog režima. Sjedinjenim Državama očajnički treba snažan, upotrebljiv ekonomski štap da bi se snašli u izuzetno nestabilnoj situaciji u narednih nekoliko mjeseci. Sada je vrijeme za djelovanje”, saopćila je Wagner.

Ona je objasnila da prijedlog zakona koji je podržao Komitet “kodificira i nalaže ključne sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni i Hercegovini”.

Wagner upozorava i da se ovaj akt treba odmah početi primjenjivati, prije oktobarskih izbora, kako bi se i “kroz sankcije poslao prijeko potreban signal odvraćanja lošim akterima – i unutrašnjim i vanjskim – koji nastoje destabilizirati BiH”.

“SAD će nametnuti teške posljedice zbog ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Zahvalan sam što je Komisija usvojila moj zakon i nadam se da će cijeli Dom moći glasati o njemu što je prije moguće”, poručila je ona.

Prema prijedlogu zakona, američka će administracija “koristiti sankcije protiv onih koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i bosansku demokratiju; i razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju Ureda visokog predstavnika i mirovnog prisustva EU u BiH”

Nadalje, nalaže se uvođenje sankcija stranim osobama koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine.

Kako bi bila sigurna da će se zakon provoditi, ona je ugradila i odredbe da izvršna vlast SAD mora redovno izvještavati američki parlament o tome šta je uradila u provođenju ovog pravnog akta.

(SL.B.)

PODIJELI.

Comments are closed.