Stiže gazda iz Amerike. Premier liga odobrila prodaju Chelsea

0

Upravni odbor engleske nogometne Premier lige odobrio je predloženu transakciju u kojoj bi američki konzorcij na čelu sa biznismenom Toddom Boehlyjem postao novi vlasnik aktuelnog prvaka Evrope, Chelsea iz Londona.

Suvlasnik kluba iz američke lige u bejzbolu (MLB) Los Angeles Dodgersa, Boehly, već je dogovorio kupovinu “Plavaca” u vrijednosti od 4,25 milijardi funti, što znači da bi vlasnički staž Romana Abramoviča trebao prestati nakon 19 godina.

U saopćenju Premier lige u utorak navečer navodi se:

“Upravni odbor Premier lige danas je odobrio predloženo preuzimanje nogometnog kluba Chelsea od strane konzorcija Todd Boehly/Clearlake.

Kupovina ostaje podložna vladinom izdavanja potrebne licence za prodaju i zadovoljavajućem završetku finalnih faza transakcije”.

Britanska vlada trebala bi odobriti prodaju nakon što je Abramovič dao garanciju da neće imati koristi od sporazuma, prenose engleski mediji.

Abramovič je Chelsea dao na prodaju nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionirala je ruskog oligarha 10. marta, zamrzavajući. između ostalog, njegovu imovinu u Velikoj Britaniji.

Vlada je ipak Chelseaju dodijelila posebnu licencu, koja istječe 31. maja, za nastavak poslovanja uz uvjet da Abramovič napusti rukovodeću funkciju te stavi klub na prodaju od koje, međutim, on lično ne smije imati nikakvu materijalnu korist.

RAPORT.BA

PODIJELI.

Comments are closed.