FIFA i zvanično otvorila istragu: Jednoj reprezentaciji prijeti izbacivanje sa Svjetskog prvenstva

0

FIFA je otvorila istragu o tvrdnjama da je reprezentativac Ekvadora Byron Castillo zapravo Kolumbijac. Podsjetimo, čelnici Čileanskog nogometnog saveza uputili su zahtjev FIFA-i za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo kojem je domaćin Katar, zbog igrača koji je predstavljao ovu južnoameričku državu, a Čileanci tvrde da na to nije imao pravo.

Čileanci u svom zahtjevu navode da Castillo nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako se to navodi u njegovim službenim podacima, već da se radi o igraču rođenom 1995. u Kolumbiji. Čile je kvalifikacije završio na sedmom mjestu s 19 bodova, a u dva dvoboja s Ekvadorom osvojio je samo bod. Castillo je nastupio u obje utakmice.

“Prema dostupnim informacijama i dokumentima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne te da ih FIFA mora pomno istražiti. Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi te ukazala i na druge probleme u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini”, stoji u saopštenju Čileanskog nogometnog saveza.

FIFA je objavila da je pokrenuta istraga, a Ekvador bi mogao biti izbačen sa Svjetskog prvenstva ako se dokaže da je lažirao Castillove dokumente. Ekvador je osvajanjem četvrtog mjesta u južnoameričkim kvalifikacijama izborio direktan plasman na završni turnir, na kojem bi trebao igrati u grupi A s Katarom, Senegalom i Nizozemskom. Castillo je nastupio u osam kvalifikacijskih susreta.

raport.ba

PODIJELI.

Leave A Reply