Džanan Musa nagovijestio naredni korak: Osvojio sam MVP trofej u Španiji, ali na tome ne mislim stati

0

Džanan Musa napravio je vjerovatno rezultat karijere, izborom za najboljeg igrača u sezoni 2021/2022. u španskoj košarkaškoj Endesa ligi, najjačoj i najbolje organiziranoj u Evropi.

Bio je 23-godišnji Bišćanin (206 centimetara), koji pokriva poziciju krila, i najbolji strijelac Endesa lige, a podvig je veći ako se zna da ga je ostvario u dresu skromnog tima Rio Breogana, za koji je značajan uspjeh i sam opstanak u najvišem rangu u prvoj sezoni po povratku u elitu.

“Bilo je nevjerovatno, biti najbolji igrač u najboljoj ligi Evrope je ostvarenje sna. Jedan od najboljih dana u mojoj karijeri. Moja djevojka je bila tamo, nazvali su me roditelji kad mi je brat dao trofej…

Bilo je uzbudljivo
Bilo je jako uzbudljivo”, rekao je Musa za španske medije.

Jeste li znali da ovaj klub uopće postoji prije nego što se zainteresirao za Vaše usluge?

“Ako želite da budem iskren, nisam znao. Morao sam pronaći gdje je Lugo. Sada je to moj novi dom. Nikada se neću moći u potpunosti zahvaliti svim ljudima u klubu i gradu.

Za mene Sarajevo (prvi grad u koji je otišao živjeti nakon odlaska iz Bihaća) i Lugo zauzimaju isto mjesto u mom srcu”.

Igrali ste i živjeli u gradovima poput Sarajeva, Istanbula ili New Yorka. Kakva je bila promjena nakon dolaska u mali grad poput Luga?

“Lugo je vrlo malen, ali vrlo lijep. Podsjeća me na moj rodni grad. Na kraju krajeva, nije važno koliko je veliki grad, već koliko je velika duša grada. A Lugo ima veliko srce”.

Jeste li trebali opet postati heroj, zvijezda kao u Bosni ili Hrvatskoj, da oživite karijeru?

“Ovaj korak je bio jako potreban u mojoj karijeri. Da budem iskren, bio sam vrlo siguran u sebe, ali nikad nisam mislio da će tako dobro proći.

Kao nedavno promovirana ekipa takmičiti se s Real Madridom, pobijediti Baskoniju, pobijediti Valenciju… sve je to bilo nevjerovatno”.

Obećao sebi
Vaše vrijeme u NBA ligi bilo je razočaravajuće, pretpostavljamo, ali da li Vas je to učinilo jačim?

“Tačno, bilo je razočaravajuće, također u Efesu, gdje nisam puno igrao. Mnogi ljudi su mislili, uključujući i mene u jednom trenutku, da nisam dovoljno dobar za elitnu košarku.

Ali prošlog ljeta, kada sam stigao u Lugo, obećao sam sebi da ću dokazati da su svi oni koji sumnjaju u mene bili u krivu. Sada imam MVP trofej. Ali, ovo ne staje ovdje. Želim da ovo bude samo početak, želim nastaviti vrijedno raditi i osvojiti mnoge naslove”.

A sada, koji će biti sljedeći korak u karijeri Džanana Muse?

“Pa, korak po korak. Sada razmišljam samo o odlasku kući na odmor, druženju s porodicom i treningu za sljedeću sezonu.

Ali da, mislim da Španija ima najbolju košarkašku ligu u Evropi i volio bih ostati. Ali vidjet ćemo, sad je vrijeme za odmor.”

RAPORT.BA

PODIJELI.

Comments are closed.