NIJE IM BAŠ DRAGO: Komšićev “non paper” odjeknuo u Srbiji i Hrvatskoj! “Optužuje nas da se miješamo u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”

0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, jučer je uputio “non paper” članovima diplomatije zemalja članica Evropske unije, a očigledno je da se susjednima i komšijama taj dokument baš i ne sviđa.

Zbog samog sadržaja dokumenta, u kojem Komšić, između ostalog navodi da se Srbija preko SNSD-a i Hrvatska preko HDZ-a miješaju u unutrašnja pitanja o važnosti za Bosnu i Hercegovinu, brojni mediji iz tih zemalja su i prenijeli Komšićevo pismo.

Tako je jutarnji.hr izvijestio javnost u Hrvatskoj tvrdeći da Komšić u pismo tvrdi da “mora stati” utjecaj Hrvatske u Bosni i Hercegovini, dok je portal danas.rs otišao korak dalje i naveo da Komšić “optužuje” Srbiju i Hrvatsku za miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

„Uloga EU u BiH je pod značajnim uticajem Hrvatske, koja pokušava da zaštiti svoje interese preko Brisela kako bi zadržala uticaj u BiH, posebno kroz aktivnosti HDZ BiH, sestrinske stranke HDZ u Hrvatskoj“, stoji u Komšićevom pismu.

Činjenica je da je Komšić, kao jedan od tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čovjek koji posjeduje uvid u evropsku diplomatiju, detektirao niz problema, te je slijed njegove detekcije i “non paper” koji je upućem šefovima diplomatije.

Između ostalog, Željko Komšić je evropske zvaničnike upoznao sa zapažanjem o utjecaju Rusije u Bosni i Hercegovini kroz prijetnje eventualnom ulasku Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Također, Komšić se osvrnuo na dvosmisleno i neiskreno ponašanje Misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koja vidno nastoji ‘nešto dati Čoviću’ vršeći pritisak na druge političke stranke i političke aktere, iako se radi o stvarima koje nisu dio politika Evropske unije.

PODIJELI.

Comments are closed.