Ko je uhapšeni Josip Barić? Policajac koji je prvi saslušao Alisu Mutap, pa davao različite iskaze. Sumnjiv je i zbog drugih slučajeva

0

SIPA je jutros po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila policajaca Josipa Barića, koji je radio uviđaj na mjestu stradanja Dženana Memića.

Kako je rečeno u Tužilaštvu BiH, pretresi se još uvijek rade na područiju Ilidže.

No, ko je Josip Barić?

Njegovo ime i uloga u slučaju “Memić” spominje se u Izvještaju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Naime, u izvještaju u kojem se razlažu razlozi za smjenu tadašnjeg komesara Vahidina Ćosića, najzanimljiviji dio se odnosi upravo na Barića.

Upravo je Barić ispitivao jedinog svjedoka a to je Alisa Mutap, tadašnja djevojka Dženana Memića.

Barić je u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom pravcu. Na to je ukazala i tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić, koja je komesaru Ćosiću rekla da je iskaz Barića različiti i nepouzdan.

No, to nije jedini slučaj u kojem je Barić imao sumnjivu ulogu.

Prvi je slučaj “Sanjin Sefić”. Naime, komesar Ćosić je tvrdio da Barić nije bio na licu mjesta kada je Sefić autom pokosio dvije djevojke na pješačkom prelazu, dok je Barić u Tužilaštvu KS kazao da jeste i to je zapisano u službenoj zabilješci.

Tu je i slučaj “Komesarov sin”. Naime, komesarov sin je također imao saobraćajnu nesreću, a prema izvještaju Nezavisnog odbora policajcu MUP-a KS su učestvovali u uviđaju. I u ovom slučaju Barić je davao potpuno različite izjave u poređenju sa drugim službenicima.

Autor: Raport.ba

PODIJELI.

Comments are closed.